Klijnsma stuurt Participatiewet naar RvS

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft de nieuwe Participatiewet naar de Raad van State gestuurd voor advies. Uiterlijk begin mei zal de Raad met haar advies komen.

In gemeenten wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe wet, officieel een nota van wijziging op de Wet werken naar vermogen van Klijnsma’s voorganger Paul de Krom. De wet zal de Wwb, de Wajong en de Wsw vervangen. Over de inhoud van de Participatiewet laat het ministerie nog niets los. Wel is duidelijk dat het wetsvoorstel nog niet in beton gegoten is. Klijnsma zit nog aan tafel met alle betrokken partijen over de precieze invulling ervan. ‘Alle panelen bewegen nog’, licht woordvoerder Nico Mokveld toe. De kaders van de nieuwe wet zijn feitelijk dezelfde als de kaders die Klijnsma schetste in de contourenbrief van eind december. ‘Binnen die kaders kunnen partijen nog ideeën aandragen’, aldus Mokveld.

Begin mei zal duidelijk worden wat de Raad van State van de wet vindt. Daarna, en na eventuele aanpassingen als gevolg van het advies van de Raad, kan de wet naar de Kamer. Klijnsma streeft ernaar dat die het wetsvoorstel voor het zomerreces behandelt. Dat zal nog niet eenvoudig zijn. Klijnsma’s voorganger De Krom kreeg een kleine duizend schriftelijke vragen te verwerken in twee ronden. De verhoudingen in de Kamer zijn weliswaar veranderd, maar de Participatiewet houdt de gemoederen nog steeds flink bezig. Ondanks de tijdsdruk gaat Klijnsma er nog steeds van uit dat de invoeringsdatum van 1 januari 2014 gehaald gaat worden.

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief