Klijnsma zegt nee tegen basisinkomen Terneuzen

De gemeente Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een gratis inkomen geven zonder dat ze daar iets voor terug hoeven doen. Maar het ministerie van Sociale Zaken ziet dat niet zitten en zet voorlopig een streep door de plannen. Dat meldt RTL Nieuws.

Terneuzen wil de deelnemers twee jaar lang onvoorwaardelijk 993 euro netto per maand geven. Ook moeten ze naast dat ‘basisinkomen’ onbeperkt kunnen bijverdienen. Daarover spreekt de gemeenteraad vanavond. Door geen tegenprestatie te eisen, gaat het plan verder dan alle andere gemeentelijke experimenten met vormen van het basisinkomen.

In de Participatiewet is afgesproken dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, gevraagd kunnen worden een tegenprestatie te leveren. Zo is er vaak een sollicitatieplicht en wordt er op de uitkering gekort als er teveel wordt bijverdiend. Doen gemeenten dit niet, dan mogen ze niet experimenteren met regelluwe bijstand.

Om experimenten met varianten op een basisinkomen mogelijk te maken, wil staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken een extra bestuursmaatregel doorvoeren. Die moet de voorwaarden in bepaalde gevallen versoepelen.

Terneuzen wilde die wet graag omzeilen door de uitkering om te zetten in een gift. Maar ook dat mag niet van het ministerie, die graag wil dat de gemeente een oplossing bedenkt die wel binnen de wet valt. Het ministerie heeft inmiddels laten weten daar best over mee te willen denken. En daarmee lijkt het erop dat de door Terneuzen zo gehate voorwaarden toch weer terug in het plan zullen worden gefietst.

Het college van Terneuzen heeft de gemeenteraad nu gevraagd een principebesluit te nemen over het plan, waarna de gemeente met Sociale Zaken om de tafel gaat.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief