‘Maatschappij moet straks opdraaien voor onderverzekeren zzp’ers’

Zzp’ers in Nederland moeten verplicht zelf een pensioen gaan opbouwen. Zo niet, dan moet de belastingbetaler straks opdraaien voor de hoge kosten die zelfstandigen die zich niet hebben verzekerd, gaan maken. Daarvoor waarschuwt SER-kroonlid en hoogleraar arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus op BNR.

Grapperhaus reageert op een verhaal in het Financieele Dagblad waarin aandacht is voor het verzet van zelfstandige schilders tegen een pensioenplicht. “Het verhaal is dat ze vinden dat dat te duur is. Dat heeft er ook weer mee te maken dat ze bezig zijn hun onderneminkjes als zelfstandigen op te zetten. Probleem is wel dat we hier de parabel van de krekel en de mier krijgen.”

Tekorten
Grapperhaus: “Als niet ook alle zzp’ers zorgen voor een adequaat pensioen gaan we straks, als iedereen op de leeftijd komt dat je langzamerhand niet meer kan werken, krijgen dat mensen tekorten krijgen in hun pensioen. Dan moeten we daar als maatschappij voor opdraaien. Daar ben ik vrij, laat ik zeggen, terughoudend over.”

Hij gaat verder: “Ik heb altijd bepleit van: begin in ieder geval met de zelfstandigenaftrek voorwaardelijk te maken van adequaat verzekerd zijn. Dat ze in ieder geval een begin hebben met een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ziektekostenverzekering. Ze hoeven van mij niet in een vaste positie, maar ze moeten wel zorgen dat ze zich op een adequaat niveau verzekeren. De statistiek laat al jaren zien dat dat onvoldoende gebeurt. Dan krijgen we straks alsnog als maatschappij de rekening gepresenteerd en dat moet niet.”

Collectief opbrengen
Grapperhaus gaat er niet vanuit dat over een aantal jaar iedereen in vaste dienst gaat werken. “Nee, dat is juist het probleem. Hoe meer zzp’ers er gaan komen, hoe lastiger het gaat worden om het als collectief op te brengen om hun niet-verzekerd zijn ‘om te slaan’.”

Hij vindt het goed dat de economie flexibeler wordt waarin we er aan moeten wennen dat we om de paar jaar een nieuwe baan krijgen, al dan niet bij dezelfde werkgever. “Maar het is nog steeds wel zo dat we ons verzekerd moeten weten voor tegenslag en teruggang. Tegenslag is ziekte, arbeidsongeschiktheid. Je partner overkomt iets, dat moet je een tijd thuis kunnen opvangen. Daar moet je voor verzekerd zijn. En teruggang is als je op een gegeven moment minder vermogen hebt, door arbeidsongeschiktheid of pensioen bijvoorbeeld. Je moet dan een inkomen hebben om op terug te vallen.”

Stel nieuwe keuken uit
Het SER-kroonlid pleit voor invoering van pensioenplicht. “We gaan in de toekomst naar een maatschappij met heel veel meer ouderen, waarin het verstandig is om met elkaar af te spreken dat we naast onze AOW allemaal een zekere mate van ons inkomen niet aan consumptie besteden. Stel die nieuwe keuken even uit, maar besteed je geld aan je pensioen.”

Bron: bnr.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief