Mensen met beperking vaker aan regulier werk

Bedrijven in de sociale werkvoorziening (SW-bedrijven) hebben vorig jaar 1500 mensen extra bij gewone werkgevers geplaatst. In totaal werkten 34.500 mensen met een beperking bij gewone werkgevers, een groot deel (11.300) via een ‘groepsdetachering’. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde branchecijfers van de sector.

Bij een groepsdetachering gaan de medewerkers aan de slag bij een gewoon bedrijf, maar regelt het SW-bedrijf de begeleiding en personele bezetting. Ook zorgt het SW-bedrijf voor de administratieve rompslomp. De werkgever betaalt een vergoeding die afhangt van de productiviteit van de medewerkers. Bij SW-bedrijven werken ruim 100.000 mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking. Ongeveer een derde daarvan is met hulp en begeleiding bij een gewone werkgever geplaatst.

Kansen

Voorzitter Job Cohen van brancheorganisatie Cedris: “Hier liggen kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op grotere schaal aan de slag te helpen bij gewone werkgevers. Met een groepsdetachering neemt het SW-bedrijf de zorgen en risico’s weg die werkgevers ervaren als ze met deze doelgroep willen werken.” Dinsdag maakte werkgeversorganisatie AWVN nog bekend 7500 banen te creëren voor mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt door een lichamelijke handicap of een verstandelijke beperking.

Deze banen moeten binnen een netwerk van 250 grote ondernemingen eind 2015 zijn gerealiseerd. Dat stemt overeen met afspraken in het sociaal akkoord. Uiteindelijk moeten 100.000 van dergelijke banen worden geschapen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief