Minder dan een half miljoen werklozen

Voor het eerst sinds begin 2012 zijn er minder dan een half miljoen werklozen. In november zaten 499.000 mensen zonder baan. Dat blijkt uit de werkloosheidscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de maand november. Dit is de laagste werkloosheid in ruim vier jaar tijd.

Daarmee is de werkloosheid de afgelopen jaren flink gedaald. Er zijn nu precies 200.000 werklozen minder dan tijdens de piek van de werkloosheid in februari 2014; toen hadden 699.000 mensen geen werk.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,,Dit is natuurlijk een bijzonder moment. Een mijlpaal: minder dan een half miljoen werklozen. Ik ben superblij voor al die mensen die nu weer een baan hebben. Soms na lang zoeken en vaak solliciteren. Dit biedt hoop voor al die mensen die nu nog thuis zitten en ook zo graag aan de slag willen. We zijn er nog niet. Ik wil dat er nog meer mensen aan de slag komen. Daar zet ik mij elke dag voor in.”

Het Centraal Plan Bureau verwacht in zijn december-raming dat de werkloosheid volgend jaar nog verder daalt, tot 475.000. Dit jaar is al sprake van één van de snelste dalingen van de werkloosheid sinds 1970. Dat is sindsdien maar één keer eerder voorgekomen.

Steeds minder mensen zijn afhankelijk van een ww-uitkering. In november verstrekte het UWV aan 410.000 mensen een ww-uitkering. Voor het eerst sinds juni 2015 daalde het aantal ww-uitkeringen aan 50-plussers onder de 200.000. De daling is het grootst in het onderwijs en in de bouw.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief