Minder ziekteverzuim in zorg in 2012

ANP | Het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is vorig jaar licht gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2012 lag het verzuim op 5,1 procent, in 2011 was dat nog 5,3 procent.

De winst is vooral behaald in het ‘kortdurende’ verzuim. Langdurig verzuim, dat wil zeggen dat iemand langer dan een jaar niet kan werken doordat hij ziek is, is iets toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers die Vernet Verzuimnetwerk dinsdag naar buiten bracht. Het onderzoeksbureau baseert zich op gegevens van 500 zorgorganisaties met gezamenlijk zo’n half miljoen medewerkers.

Het totale ziekteverzuim is al aan het dalen sinds 2008, met een kleine uitschieter omhoog in 2011. Dat komt vooral door een daling van het kortdurende verzuim. Het langdurige verzuim stijgt al jaren beetje bij beetje.

Het aantal keer dat een werknemer zich ziek meldt, is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, constateert Sjaak Verlinden, directeur van Vernet Verzuimnetwerk. ,,Een aantal jaar geleden lag het bij veel organisaties op gemiddeld 1,5 keer per medewerker per jaar. Nu zijn er steeds meer organisaties die gemiddeld onder de 1 zitten.”

Volgens Verlinden is ook het zogenoemde grijsverzuim afgenomen. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die donderdagavond flink hebben zitten drinken en vrijdag een kater hebben en zich ziek melden. Dat wordt tegenwoordig echt niet meer geaccepteerd.”

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief