Minimumloon Nederland genoeg om van te kunnen leven

Het minimumloon in Nederland is genoeg om van te kunnen bestaan. De basiskosten voor levensonderhoud kunnen er mee worden betaald. Dat meldt het Financieelde Dagblad (FD) maandag op basis van resultaten van WageIndicator, een organisatie uit Amsterdam die zich bezighoudt met de arbeidsmarkt op internationaal niveau.

De maandelijkse kosten voor levensonderhoud in Nederland zijn doorgaans hoog, maar liggen volgens WageIndicator ongeveer 240 euro lager dan het minimumloon. Begin dit jaar berekende de Europese statistische dienst Eurostat al dat Nederland met een minimum van 1469 euro per maand één van de hoogste minimumlonen in Europa heeft.

Hiermee heeft de Nederlandse werknemer het beter dan werknemers in andere relatief rijke landen als Zuid-Korea en de Verenigde Staten. In deze landen kan je met een minimumloon niet voldoen aan de kosten voor primair levensonderhoud als wonen, eten en kleding. In arme landen is dit probleem nog groter.

Het overzicht van minimumlonen biedt ook meer inzicht voor werkgevers en vakbonden. Overheden en leidinggevenden kunnen met het overzicht zien dat ze moeten investeren in menselijk kapitaal, meent Martin Kahanec, wetenschappelijk directeur van het Central European Labor Studies Institute in Bratislava, Slowakije.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief