Nederlandse arbeidsmarkt scoort net een voldoende

Wie denkt dat Nederland het goed doet op de arbeidsmarkt, heeft het mis. Ons land scoort een schamel zesje in Europa, slechts twee punten beter dan Portugal en Italië. Glasswork Economic Research deed onderzoek in zestien landen naar de ontwikkeling van de (jeugd-)werkloosheid, het aantal tijdelijke contracten en hoeveel mensen ongewild parttime werken.

Wet werk en zekerheid
Nederland soort slecht omdat wij veel tijdelijke banen kennen en er wordt veel onvrijwillig parttime gewerkt. Het onderzoek concludeert dat tijdelijke contracten zorgen voor weinig flexibiliteit en zekerheid en lage salarissen. Hoewel in Nederland vorig jaar de Wet werk en zekerheid (Wwz) is aangenomen (die ervoor moet zorgen dat mensen sneller een vast contract krijgen), lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, worden jongeren nu ontslagen zodat de werkgever hen geen vast contract hoeft aan te bieden, vertelt hij aan Univers.

Andere landen
Griekenland en Spanje scoren het slechtst, 25 procent van de beroepsbevolking is daar werkloos. Estland en Noorwegen komen als beste uit de bus met een negen als eindcijfer, maar ook België (eindcijfer zeven) en Duitsland (eindcijfer acht) doen het niet verkeerd.

Bron: nieuworganiseren.nu