‘Nieuwe bijstandswet half jaar uitgesteld’

De nieuwe bijstandswet wordt met een half jaar uitgesteld zodat gemeenten meer tijd krijgen om zich voor te bereiden. De wet wordt waarschijnlijk pas per 1 januari in plaats van 1 juli ingevoerd, schrijft De Telegraaf vrijdag. De vertraging zou het kabinet een kleine zestig miljoen euro kosten.

Het kabinet, en dan met name coalitiepartij VVD, wil de bijstandsregels veel strenger maken. Zo wil staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma dat mensen met een uitkering een maatschappelijke tegenprestatie moeten gaan leveren, dat iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt verplicht vier weken op geld moet wachten en dat er een strenge sollicitatieplicht op straffe van een boete komt. De aanscherping van de regels moet jaarlijks tot 400 miljoen euro opleveren. Maar er is veel weerstand. Gemeenten moeten de wet gaan uitvoeren en hebben voor meer tijd gepleit. Die hebben ze nu naar het lijkt gekregen.

Daarnaast wil de oppositie de wet aangepast zien. Omdat de steun van de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP nodig is om de voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen, hebben deze partijen eisen gesteld. Klijnsma onderhandelde deze week met regerings- en oppositiepartijen om tot een compromis te komen.

Dat heeft er onder meer toe geleid dat gisteren duidelijk werd dat alleenstaanden met kinderen tot 5 jaar straks worden gevrijwaard van de verplichting te solliciteren. Ook krijgen gemeenten vermoedelijk meer beleidsvrijheid bij de invulling van de wet. Zo mogen ze mogelijk zelf bepalen wat voor tegenprestatie nodig is voor het ontvangen van een uitkering. Ze kunnen dan ook een reïntegratiecursus opleggen in plaats van het uitvoeren van werk. Ook mogen gemeenten iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt al vanaf de eerste week geld geven en wordt de uitkering niet meer ingetrokken als iemand zijn uiterlijk niet aanpast omdat het een belemmering is bij het solliciteren.

Klijnsma praat vandaag verder met de vijf partijen. Ze wil komende week nog met de Kamer debatteren over de wet.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief