Nieuwe ‘weeffout’ in ontslagrecht kost werkgevers € 150 mln

Werkgevers krijgen een extra kostenpost van € 150 mln per jaar op hun bord als gevolg van het nieuwe ontslagrecht, dat per 1 juli ingaat. Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, blijken straks ook nog recht te hebben op een transitievergoeding, bovenop de sociale uitkering die in de huidige situatie al ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs experts. Zij spreken van een nieuwe weeffout in de Wet Werk en Zekerheid, die enkele weken geleden ook al in opspraak raakte door een ander onvoorzien gevolg voor werkgevers.

Ook in dit nieuwe geval pakt de wet veel duurder uit dan gedacht: de huidige werkgeversplicht van twee jaar loondoorbetaling bij ziekte gold toch al als extreem binnen Europa en daar komt straks nog een forse last bovenop. Bovendien moet die in één klap worden afgerekend bij ontslag. Tot slot is het gevaar groot dat de transitievergoeding niet wordt gebruikt waar die voor bedoeld is: de begeleiding van arbeidsongeschikten naar een nieuwe baan. Dat komt omdat veel langdurig zieke werknemers volledig worden afgekeurd en in de praktijk niet meer re-ïntegreren.

Sociale Zaken verdedigt de nieuwe regeling door te stellen dat het wettelijk verboden is om bij ontslag onderscheid te maken tussen zieken en niet-zieken. ‘Daarom hebben werknemers die wegens ziekte worden ontslagen recht op een transitievergoeding’, aldus een woordvoerder. De transitievergoeding zou bovendien niet alleen bedoeld zijn voor werk-naar-werk-begeleiding: in dit geval is het ook een ‘compensatie voor ontslag.’

Lees het hele bericht op FD.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief