Omstreden arbobedrijf vernietigt dossiers

Het omstreden arbobedrijf Verzuimreductie gaat alle dossiers vernietigen waarin ten onrechte persoonlijke gegevens van zieke medewerkers zijn opgenomen. Het gaat om tienduizenden dossiers die zijn opgesteld sinds de start van het bedrijf ongeveer acht jaar geleden, laat een woordvoerder van Verzuimreductie maandag weten.

Het arbobedrijf geeft daarmee indirect gehoor aan een oproep van FNV Bondgenoten. De bond riep maandag alle bedrijven die Verzuimreductie in de arm namen op tot het vernietigen van persoonlijke gegevens.
“Wat werkgevers doen met de persoonlijke informatie moeten zij zelf beslissen, maar wij vernietigen vanaf juli de oude dossiers”, meldt Verzuimreductie. Volgens de woordvoerder werd al voor de oproep van de bond besloten tot vernietiging.

Zembla

Verzuimreductie kwam in maart in opspraak door een uitzending van Zembla. Het bedrijf zou onbevoegde casemanagers het gebied van de bedrijfsarts laten betreden in de omgang met zieke werknemers. Zo werden vragen gesteld over de aard van de ziekte en werd deze medische informatie doorgespeeld aan de werkgevers.

Uit een enquête van FNV Bondgenoten, waarop bijna vijftienhonderd werknemers reageerden, bleek bijna tachtig procent ontevreden over het commerciële arbobedrijf. Het grootste deel van hen, 72 procent, gaf aan zich onder druk gezet te voelen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Ziekengeld

Er zou onder meer gedreigd worden ziekengeld in te houden en werknemers kregen te weinig informatie over hun rechten en plichten en de rol van de arbodienst. Naast de oproep tot de vernietiging van gegevens, wil FNV Bondgenoten ook dat de Inspectie SZW meer middelen ter beschikking krijgt om overtreders van de Wet bescherming persoonsgegevens te kunnen controleren en bestraffen.

Beter trainen

Kort nadat het bedrijf in opspraak kwam vertrok de directie en werden Kamervragen gesteld over de werkwijze van het verzuimbedrijf. Naar aanleiding van intern onderzoek nam Verzuimreductie in april zelf maatregelen om hun casemanagers beter te trainen en zorgvuldiger om te gaan met persoonlijke gegevens.

Bron: Novum

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief