‘Onfatsoenlijke sollicitant raakt uitkering kwijt’

Een bijstandsgerechtigde die bewust zijn kans op een baan verkleint door zich onfatsoenlijk te gedragen of slecht te kleden voor een sollicitatiegesprek, dient geen uitkering meer te krijgen. Dat vindt de VVD, die woensdag daartoe een oproep doet aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).

Het kan volgens VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani niet zo zijn dat een bijstandsgerechtigde de uitkering als vanzelfsprekend ziet. „Als je echt wilt werken, dan zet je alles op alles”, aldus Azmani. „Op tijd je bed uitkomen, zorgen dat je niet met een kegel een gesprek in gaat. Niet stinkt naar zweet en dat je er een beetje normaal bijloopt. Doe je dit niet, dan kun je op je vingers natellen dat je met 1-0 achter staat op andere sollicitanten.”

Gemeenten hebben al de mogelijkheid om op een uitkering te korten als een bijstandsgerechtigde niet het maximale doet om aan een baan te komen. Maar volgens de VVD komen ze er nog te vaak vanaf met een waarschuwing.

Azmani wijst erop dat de bijstand een laatste vangnet moet zijn voor mensen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief