Ontslagrecht is soepel genoeg
Het ontslagrecht hoeft niet te worden versoepeld om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Dat stelt arbeidsrechtadvocaat en partner bij Baker & McKenzie Mirjam de Blécourt, die de arbeidsmarkt al flexibel genoeg vindt.
“Er wordt gezegd dat het nodig is voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het arbeidsrecht geeft werkgevers de mogelijkheid een werknemer drie keer een contract voor bepaalde tijd te geven. Woensdag zijn er cijfers van het UWV uitgekomen die zeggen dat werkgevers in crisistijd daar ook veel gebruik van maken. Dan kun je zeggen dat we al een heel flexibele arbeidsmarkt hebben”, zegt De Blécourt in BNR Paul van Liempt.
Volgens De Blécourt is het dan ook onnodig om het ontslagrecht op de schop te gooien. Want, zegt zij, het loopt heel goed. Waar het alleen vaak mis gaat is de voorbereiding van een mogelijk ontslag van de werknemer. “Je hoort heel vaak dat het moeilijk is om iemand te ontslaan die disfunctioneert. Dat is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen een dossier opbouwen. En daar hebben werkgevers vaak geen zin in of geen tijd voor.”
Dat dossier zou in minimaal zes maanden tijd moeten worden opgebouwd, bepleit De Blécourt. “Mijn praktijkervaring is dat als een werknemer echt disfunctioneert je een half jaar nodig hebt om dat te onderbouwen. Anders kun je ook helemaal niet over disfunctioneren praten. Dat lijkt me naar de werknemer toe ook niet meer dan redelijk.”
Bron: BNR