Ook overheid wacht boete bij onvoldoende arbeidsgehandicapten

Het is “geen gezicht” dat de overheid er niet in slaagt om voldoende arbeidsplaatsen vrij te maken voor arbeidsgehandicapten. Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma op BNR.

“Wij zijn als overheid ook werkgever. Dus wij moeten 25.000 plekken maken over tien jaar. En ik praat daar natuurlijk over met de gemeenten. Maar mijn collega’s Ronald Plasterk en Stef Blok, die de overheden onder hun hoede hebben op Binnenlandse Zaken, zijn ook druk doende om iedereen bij de les te gaan halen. Het is natuurlijk geen gezicht dat reguliere werkgevers netjes op tijd hun plekken maken en dat de overheid als werkgever achter zou blijven.”

Boete
Halverwege 2016 bekijkt Klijnsma of de overheid alsnog genoeg arbeidsgehandicapten aan het werk heeft gekregen in 2015. Zo niet, dan legt ze de overheid een boete op. “Dan moet de overheid ook een boete betalen. Ik kan het niet mooier maken.”

Klijnsma verklaart dat op haar ministerie het vereiste percentage is gehaald.

Vluchteling in huis
De staatssecretaris liet in hetzelfde interview ook weten dat bijstandsgerechtigden die een vluchteling in hun huis opvangen, niet gekort worden op hun uitkering. “Als jij zelf een bijstandsuitkering hebt, en je neemt een vluchteling in huis, dan zou het zo kunnen zijn dat je kosten deelt en dat je daardoor gekort wordt op je bijstand. Maar ik heb al laten weten aan alle gemeenten dat dat rond vluchtelingen niet aan de orde kan zijn.”

Gevraagd of het ook iets voor haar is om een vluchteling in huis te nemen, antwoordt Klijnsma: “Wij willen best, als het opportuun is, iemand op zolder, zal ik maar zeggen.”

Bron: BNR Nieuwsradio

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief