Oppositie wil ‘nieuwe bijstand’ blokkeren

Nu premier Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden, ruiken partijen in de Tweede Kamer hun kans om kabinetsplannen stil te leggen. Het is niet de gewoonte dat een demissionair kabinet beslist over gevoelige onderwerpen. Een eerste inventarisatie wijst maandag uit dat nog niet alle fracties een kant en klaar lijstje met onderwerpen hebben.

Wel is duidelijk dat PvdA, GroenLinks en ChristenUnie de nieuwe Wet werken naar vermogen controversieel willen verklaren. Met deze wet wil staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) op termijn 1,8 miljard euro besparen op de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jongehandicapten door meer werklozen met een beperking meer aan het werk te helpen. Over de wet Werken naar vermogen, de bankenbelasting en het statiegeld op plastic flessen zou dinsdag worden gestemd. Die stemmingen zijn vanwege de politieke verwikkelingen verschoven naar donderdag.

Als het aan PvdA-fractieleider Diederik Samsom ligt, worden verder in elk geval de bezuinigingen op het passend onderwijs en de sociale werkvoorziening stilgelegd, net als de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg.

Van D66 mogen alle „immateriële conservatieve hobby’s” worden geschrapt. Bijvoorbeeld het voorgestelde verbod op twee paspoorten en de verhoging van het griffierecht, want mensen moeten van D66 het recht houden om zonder al te veel kosten naar de rechter te kunnen stappen. Ook PvdA en ChristenUnie willen dit onderwerp controversieel verklaren.

De ChristenUnie wil niet verder met het plan om de basisbeurs tijdens de masterstudie af te schaffen, de striktere regels voor gezinshereniging en het voornemen van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) om in 2015 het statiegeld op grote plastic flessen te latten vervallen.

De SP moet het er dinsdag in de fractie nog over hebben, maar twitterde al wel dat het -net als de ChristenUnie- af wil van het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om winstuitkeringen in ziekenhuizen toe te staan. En ook het voornemen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om in 2015 de eerste schop de grond in te laten gaan voor de Blankenburgtunnel, ziet de SP liefst van tafel gaan. Van GroenLinks moet de voorgenomen verkoop van tanks aan Indonesië worden uitgesteld, net als de levering van wapens aan dictatoriale regimes.

In de Eerste Kamer is maandag besloten het voor dinsdag geplande cultuurdebat van de agenda te halen. Het debat over de wet werk en inkomen gaat wel gewoon door.

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief