Orionis kortte uitkering onterecht

De Walcherse sociale dienst Orionis mag mensen met een uitkering niet verplichten om 32 uur te werken. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald. Twee bijstandsgerechtigden hadden de werkverplichting geweigerd. Orionis kortte daarop hun uitkering. Maar dat was volgens de rechtbank niet terecht.

Een van de bijstandsgerechtigden verdiende jarenlang zijn geld als metselaar. In 2008 stopte hij op 54-jarige leeftijd met werken omdat het hem te zwaar werd. Hij zette zijn huis te koop in de hoop het met dat geld te kunnen uitzingen tot zijn pensioen. Maar helaas, door de slechte woningmarkt was hij toch genoodzaakt in 2011 een uitkering aan te vragen. In de sociale werkplaats van Orionis moest hij verplicht 32 uur per week relatief eenvoudig demontage-werkzaamheden verrichten.

Volgens de rechtbank mag iemand best verplicht worden een tegenprestatie te leveren in ruil voor een uitkering. Maar het gaat de rechtbank te ver iemand een volle werkweek van 32 uur te laten maken. Daarmee wordt volgens de rechtbank een grens overschreden.

De SP in Vlissingen had al eerder kritiek op de werkomstandigheden bij Orionis. Volgens fractievoorzitter Sem Stroosnijder laat Orionis ‘dwangarbeid’ uitvoeren. Orionis zelf wil niet reageren op de kwestie. Volgens een woordvoerder bekijkt het bedrijf of het nog in hoger beroep gaat.

Bron: Omroep Zeeland

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief