Overspannen werknemers zijn steeds jonger
Er werd vorig jaar minder verzuimd door ziekte. Maar het aantal mensen dat langdurig verzuimde door psychische klachten nam wel toe. Dat zijn steeds vaker jongere mensen. Zo blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau 365, gebaseerd op gegevens van ruim een miljoen werknemers.
Toegenomen werkdruk, sores in het privéleven en zorgen over geld waren de voornaamste redenen voor toegenomen verzuim door psychische klachten. Dat type verzuim steeg van 17 procent in 2010 naar 20 procent in 2011 en 29 procent in 2012. Verzuim door overspannenheid was in 2012 twee keer zo hoog dan in 2011. De mensen die hierdoor worden getroffen zijn jonger dan in vorige jaren. De piek van verzuim door psychische klachten ligt traditioneel in de leeftijdscategorie 35 tot 39 jaar. In 2012 verschoof de piek naar 30- tot 34-jarigen.
Verzuimduur
Ook bij psychisch verzuim daalde de gemiddelde verzuimduur. Dat lijkt economisch gunstig, zegt dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNedwant, want korter verzuim kost minder en werkgevers leiden minder productieverlies. Roelen vindt echter dat werknemers en werkgevers de tijd moeten nemen voor het herstelproces, zodat ze leren om anders om te gaan met stress en werkdruk.
Te snel weer aan het werk
Roelen: “Werknemers en werkgevers breken dit herstelproces soms te snel af en kiezen voor een – tijdelijke – reductie van de werkbelasting. Dit blijkt in de praktijk geen duurzame oplossing. Want wanneer de werkdruk weer op het oude niveau is, is het risico op uitval weer net zo groot. Belangrijk, want door de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ blijven werkgevers nu ook financieel verantwoordelijk voor werknemers die ziek uit dienst gaan tijdens de proeftijd, of na afloop van een tijdelijk contract.”
Bron: PW De Gids