‘Pakkans van fraudeurs is zeer klein’

Fraudeurs kunnen ongestoord hun slag slaan, omdat de pakkans klein is. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in een vertrouwelijke notitie.  Dat meldt het RTL Nieuws, dat de notitie ‘Risico’s op fraude waardoor de overheid wordt benadeeld’ al heeft ingezien. De overheid zou steeds minder toezicht houden en onvoldoende geïnteresseerd zijn in het aanpakken van fraude, zo stelt het OM.

Het Openbaar Ministerie meent in de notitie dat de nadruk bij het verstrekken van toeslagen, uitkeringen en subsidies te veel op dienstverlening ligt. Daardoor “bestaan frauduleuze handelingen vaak slechts uit het simpelweg valselijk invullen van een vraag- of aangifteformulier.” Het OM wil dat overheidsinstanties regelmatig verantwoording aan de Tweede Kamer afleggen over hun aanpak van fraude. Daarnaast zou nieuwe wetgeving voortaan meteen moeten worden getoetst op fraudebestendigheid. Het Openbaar Ministerie wilde verder geen commentaar geven over de inhoud van de notitie.

Miljoenen

De gemeente Amsterdam doet samen met de Belastingdienst onderzoek naar een nieuwe vorm van fraude, waarbij de hypotheekrente wordt afgetrokken door mensen die daar geen recht op hebben. Betrokkenen bij het onderzoek zeggen dat de omvang van de fraude landelijk in de miljoenen euro’s kan lopen. De gemeente en de Belastingdienst kijken in het onderzoek naar ‘opvallende adressen’, waarbij huishoudens twee keer hypotheekrente aftrekken van de belasting. Het gaat dan om huishoudens die twee koopwoningen bezitten, maar feitelijk op een adres wonen en de andere woning verhuren aan een ander.

Bron: Nu.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief