Plannen Kamp voor langer tijdelijk contract stuiten op kritiek
De plannen van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om arbeidscontracten te flexibiliseren wordt kritisch ontvangen door het veld. Werknemers krijgen voortaan langer en vaker een tijdelijk contract aangeboden als het aan Kamp ligt. Werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers.
Nu is het nog zo dat na drie korte opeenvolgende contracten automatisch een contract voor onbepaalde tijd volgt. Daar wil Kamp vanaf. Het moet mogelijk worden dat werkgevers straks ook nog een langer tijdelijk contract van bijvoorbeeld zeven of tien jaar kunnen aanbieden. Kamp probeert met zijn plannen de arbeidsmarkt te flexibiliseren, zonder aan het ontslagrecht te komen. In het regeer- en gedoogakkoord is immers afgesproken dat het ontslagrecht ongemoeid blijft.
De FNV is tegen dit voorstel. FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Catelene Passchier: “Een dergelijke aanpassing van de flexwet is onnodig en ongewenst en een vergaande versoepeling van het arbeids- en ontslagrecht.” Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam noemt Kamps visie in het Financieele Dagblad “flauwekul”:
“Voor werknemers zie ik geen voordeel. Ze worden alleen langer in onzekerheid gelaten. Ze zijn niet meer bereid in het bedrijf te investeren.” Volgens Verhulp kan het beleid ertoe leiden dat tijdelijke werknemers die na enkele jaren toch weg moeten, hun klanten meenemen. “Dat is ook voor een bedrijf niet goed.”
‘Arbeidsproductiviteit en innovatiekracht nemen af – hier waarschuwt de OESO voor’ Ook arbeidseconoom Ton Wilthagen zegt in het FD dat lange flexcontracten zonder direct uitzicht op een vaste baan er vooral toe leiden dat werknemers minder loyaal zijn aan hun werkgever: “Uiteindelijk nemen de arbeidsproductiviteit en innovatiekracht van een land daardoor af. Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarschuwt hiervoor.”
Bron: www.nrc.nl