Politie miljoenen kwijt aan boetes voor verwaarlozen zieke werknemers

De politie moet jaarlijks miljoenen euro’s betalen aan UWV, omdat de organisatie niet goed omgaat met zieke werknemers. Het aantal loonsancties dat het UWV aan de politie oplegt is sinds 2013 verdubbeld, blijkt uit informatie die het programma EenVandaag heeft opgevraagd.

Het UWV legt een loonsanctie op als na twee jaar ziekte blijkt dat een werkgever onvoldoende aan reïntegratie heeft gedaan of het dossier niet op orde heeft. Hierdoor moet de politieorganisatie ook in het derde ziektejaar loon betalen.

De politie schat dat ze jaarlijks tussen de 2 en 4 miljoen euro aan loonsancties moet betalen. In 2013 werden er 63 sancties opgelegd, in 2016 165 en vorig jaar stond de teller eind september al op 103.

“Deze miljoenenboete is het directe gevolg van nalatigheid van de politie”, zegt voorzitter Van de Kamp van de politiebond ACP. Hij noemt de slechte omgang met zieke politiemensen onverteerbaar en wijst erop dat de belastingbetaler uiteindelijk de boetes betaalt. Van de Kamp wil zo snel mogelijk om de tafel met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid.

De Nationale Politie zegt dat het probleem “de volle aandacht” heeft en dat er het afgelopen jaar al een flinke inhaalslag is gemaakt.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief