Politiebond: investeer in fraudebestrijding

Als het kabinet een miljard euro investeert in de bestrijding van fraude, zijn de aanvullende bezuinigingen van zes miljard euro niet nodig. Dat stelt de voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp.

Effectieve fraudebestrijding kan een ‘veelvoud’ van de zes miljard euro opleveren die het kabinet wil bezuinigen. “Zelf schat ik in dat we zeker tussen de twintig en dertig miljard euro kunnen besparen en terughalen”, stelt hij. Dan gaat het met name om verzekeringsfraude, faillissementsfraude, fiscale fraude, identiteitsfraude, cybercrime, beleggingsfraude en onrechtmatige kosten in de zorg.

Er is bij de politie en andere opsporingsdiensten veel kennis en kunde aanwezig om deze vormen van fraude vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Dat betekent echter wel dat de overheid moet investeren in mensen, middelen en voorzieningen, stelt Van de Kamp. De nullijn voor ambtenaren en bezuinigingen op opsporings- en handhavingsorganisaties moet daarom van tafel.

”Een investering van een miljard verdient zich niet alleen terug, maar levert bovendien miljarden op. Miljarden die nu dus verloren gaan als gevolg van fraude en gebrek aan controle op uitgaven”, aldus Van de Kamp.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief