Problemen met achterstanden bij UWV nog niet voorbij

De problemen van het UWV bij het herkeuren van arbeidsongeschikten zijn nog niet voorbij. Weliswaar is de eerste achterstand weggewerkt, de wachtlijst van gewone herbeoordelingen is groter geworden. Dat schrijft Trouw woensdag.

Begin 2016 eiste minister Asscher dat de achterstanden bij het UWV zouden worden weggewerkt. Tien miljoen euro werd uitgetrokken om de tienduizend langdurig arbeidsongeschikten een medische herbeoordeling te geven. Vaak stonden zij al jaren op een wachtlijst. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor artsen die de herbeoordelingen moesten uitvoeren.

Deze maatregelen lijken maar deels effect te hebben gehad. Inmiddels is de achterstand van herbeoordelingen teruggelopen naar vierduizend. “Een enorme prestatie”, aldus het UWV in een intern verslag dat Trouw in handen heeft. Maar daarmee is het UWV er nog niet. Volgens de krant nam de ‘granieten voorraad’ af, maar groeide de ‘gewone voorraad’ wel. Het UWV wijt dat aan aanloopproblemen bij het inzetten van nieuwe artsen.

Volgens Novag, de vakbond van verzekeringsartsen, doet de organisatie van het UWV echter te weinig om de problemen bij de herbeoordelingen op te lossen. “Er is een capaciteitsprobleem”, zei Novag-voorzitter Wim van Pelt onlangs op BNR Nieuwsradio.

En niet alleen blijkt uit de interne stukken dat de wachtlijst gewone herbeoordelingen groter is geworden, ook ontstaan er achterstanden bij andere werkzaamheden. Zo moeten bijvoorbeeld nog tienduizend nieuwe aanvragen voor een WIA-uitkering, het vroegere WAO, worden verwerkt. “Een historisch aantal”, aldus de UWV-directie zelf.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief