Psychiaters en begeleiders veroordeeld voor PGB-fraude met neppatiënten

Celstraffen en boetes zijn uitgedeeld aan psychiaters en begeleiders om oplichting en medewerking aan fraude door PGB-ontvangers die jarenlang psychische ziektes veinsden. Dat blijkt uit een uitspraak die de rechtbank van Rotterdam donderdag deed. De veroordeling is in eerste instantie voor twee psychiaters en twee begeleiders die meewerkten met fraude van tientallen neppatiënten.

De tientallen oplichters deden tussen 2008 en 2016 bij uitkeringsinstanties net alsof ze psychiatrische patiënten waren. Enkelen waren wel patiënt, maar veinsden een veel erger ziektebeeld.

Psychiaters
Ze konden dat doen door twee psychiaters die verklaringen afgaven over hun ziektebeeld en onterecht medicijnen voorschrijven. Er waren ook nog twee begeleiders in het spel die pseudo-patiënten ronselden en toegang tot de uitkeringsinstanties en zorgkantoren regelden.

Gevangenis
Van de psychiaters kreeg één een beroepsverbod van vijf jaar en een geldboete van 5000 euro voor de valse medische verklaringen. De andere psychiater kreeg een celstraf van vier jaar, mede omdat hij ondanks alle bewijzen altijd is blijven ontkennen.

Een begeleider kreeg drie jaar cel, de ander komt er vanaf met zes maanden en een taakstraf van 240 uur.

Neppatiënten
Bij de tientallen oplichters die een psychische ziekte veinsden, werd in de afgelopen jaren al het onterecht ontvangen uitkeringsgeld teruggevorderd, soms vermeerderd met een boete. Volgens het OM zijn ze daarmee flink gestraft, ook omdat de oplichters niet eenvoudig meer een uitkering voor een psychische ziekte zullen krijgen. Ze zijn nu immers bekend bij de uitkeringsinstanties.

Een klein aantal pseudo-patiënten ging verder dan het ritselen van een eigen uitkering en richtte bijvoorbeeld een stichting op om nog meer aan de pgb-fraude te verdienen. Zij kregen celstraffen tot enkele maanden.

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief