PvdA: arbeidsmigranten strenger controleren

De PvdA wil oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt door Midden- en Oost-Europeanen harder aanpakken. Dat staat in een plan dat John Kersten dinsdag heeft gepresenteerd. Kersten, de afgelopen jaren voorzitter van FNV Bouw, staat op nummer 10 van de kandidatenlijst van de PvdA.

Verder moet er een betere controle komen op de naleving van cao-lonen. Het ontduiken van het minimumloon door constructies met schijnzelfstandigen dient harder te worden aangepakt. Arbeidsmigranten moeten zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie krijgen.

Volgens Kersten hebben werknemers uit Oost-Europa er zelf vaak geen belang bij om hun onderbetaling aan de kaak te stellen. Ze zijn bang dat ze hier dan niet aan de slag komen. Daarom zijn scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid nodig. Malafide uitzendbureaus en afnemers van uitzendkrachten die de wet overtreden moeten zo nodig kunnen worden beboet met 80.000 euro. Een afnemer die twee keer is beboet wegens uitbuiting, wordt uitgesloten van openbare aanbestedingen.

Uitzendbureaus moeten verplicht worden werknemers Nederlands te leren als ze langer dan drie maanden hier werken. Van arbeidsmigranten mag verwacht worden dat ze ‘een basisniveau Nederlandse taal machtig zijn, aldus het PvdA-plan.

Bron: Flexmarkt.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief