Randstad: ‘Nederland heeft tekort aan arbeidskrachten’

Nederland moet goed opgeleide arbeidskrachten uit het buitenland halen, want er zijn grote tekorten. Dat zegt Jacques van den Broek, de topman van uitzendconcern Randstad. Hij waarschuwt voor schade aan de economische groei als er niets gebeurt. De economie groeit sterk, zo bleek vanochtend.

Randstad merkt dat op veel plekken in de wereld de economie aantrekt. De omzet steeg afgelopen jaar naar meer dan 20 miljard euro. De winst steeg met 13 procent tot 588 miljoen euro.

Ook in Nederland is er meer vraag naar arbeidskrachten. Afgelopen jaar daalde de werkloosheid hard en kregen er meer mensen een baan. Randstad verwacht dat die trend aanhoudt. “We zien begin dit jaar ook weer forse groei in Nederland”, zegt Jacques van den Broek in het NOS Radio 1 Journaal.

Hard nodig
Bij technische beroepen ontstaan al flinke tekorten. “Ik pleit voor een pro-actieve immigratiestrategie zodat we heel actief op zoek gaan naar die mensen”, zegt Van den Broek. “We hebben ze heel hard nodig, anders gaat het de economische groei in de weg zitten.”

Volgens Van den Broek gaat het per jaar om zo’n 80.000 arbeidskrachten. “We weten waar ze zitten. Ze komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit India maar ook uit Zuid-Europa. Werkgevers willen het liefst mensen van dichtbij, maar dat wordt over 1 of 2 jaar steeds moeilijker.”

Metselaars
Ook het UWV constateert vanochtend dat werkgevers steeds moeilijker vacatures kunnen vervullen. Vooral in de techniek, ict, zorg, bouw en het onderwijs zijn er tekorten. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderhoudsmonteurs, loodgieters en programmeurs, maar ook om metselaars en timmermannen.

Het UWV verwacht dat de tekorten de komende jaren aanhouden.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief