Rechter: Dagloonbesluit in strijd met principes WW

Het UWV mag niet wachten met het herstellen van de WW-uitkering tot de reparatie die op 1 januari 2017 in gaat. Dat stelt Rechtbank Oost-Brabant in een uitspraak over het Dagloonbesluit die op dinsdag 12 april is gepubliceerd.

“Dit is een enorme opsteker voor al die mensen die de afgelopen tijd zo onverwacht de dupe waren van de nieuwe WW-regels”, stelt CNV Voorzitter Maurice Limmen. Het CNV roept de minister al sinds afgelopen zomer op om met een beter Dagloonbesluit te komen. Sinds 1 juli 2015 krijgen starters, flexwerkers en herintreders namelijk een lagere WW-uitkering door een nieuwe manier van rekenen in dit besluit. De rechter heeft nu vastgesteld dat dit in strijd is met principe van loonderving en verzekering in de WW.

Afgelopen jaar kreeg het CNV al signalen dat flexwerkers, starters en herintreders er flink op achteruit gaan omdat vanaf 1 juli 2015 ook niet gewerkte dagen meetellen in de berekening van het dagloon. Dit leidt tot een lagere WW-uitkering. “Dit gaat fundamenteel in tegen het karakter en de bedoeling van de WW”, aldus Limmen destijds. De rechtbank in Oost-Brabant geeft het CNV hierin vandaag gelijk.

Inmiddels heeft de minister besloten het Dagloonbesluit per 1 januari 2017 te repareren. De rechter stelt nu dat de reparatie niet tot die datum kan wachten. Limmen: “Voor mensen die zijn gedupeerd door het Dagloonbesluit is dit een belangrijke uitspraak. Wij hebben steeds aangedrongen op een snelle oplossing voor gedupeerden, bijvoorbeeld door hen een compensatie te geven voor de schade die ze hebben geleden. Dat moet nu niet wachten tot 2017, maar zo snel mogelijk gebeuren.”

Uitspraak van de rechter

Bron: CNV

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief