Recordaantal faillissementen drijft werkloosheid op
Nooit eerder gingen er in een maand zoveel werkgevers failliet als in februari van dit jaar. En de gifbeker is nog lang niet leeg. Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen is vorige maand opgelopen tot 755, het hoogste aantal in een maand ooit en ongeveer 20 procent meer dan in februari vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.
Ook in januari waren er veel faillissementen (734). Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.
Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. Dat schommelt al een halfjaar rond de 600 en kwam in februari uit op 680. Dat is de hoogste stand sinds het begin van de reeks in 1981.
Het CBS telde over heel 2012 bijna 7400 faillissementen, het hoogste aantal dat ooit in een jaar werd gemeten.
“De crisis woekert voort, het is nu al 5 jaar aan de gang. De zwakkere bedrijven gingen als eerst kopje onder, maar nu zie je dat ook gezonde bedrijven het niet meer redden”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Dat komt volgens hem omdat steeds meer klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Volgens de econoom gaat het in vrijwel alle sectoren slecht, maar vallen de zwaarste klappen in de bouw en de detailhandel.
Van Mulligen ziet het somber in voor de rest van het jaar. “Dit gaat weer ten koste van de werkgelegenheid, de stijging van de werkloosheid zet zich alleen maar door. De gifbeker is nog niet leeg, de voortekenen voor de komende maanden zijn ronduit beroerd”, stelt de econoom.