Rekenfout bij verplicht aannemen gehandicapten

Grotere werkgevers moeten de komende jaren niet honderdduizend gehandicapten aannemen, maar 170 duizend. Dat blijkt uit een nieuwe doorrekening van een afspraak in het regeerakkoord, meldt staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staat dat bedrijven met 25 man personeel of meer minstens vijf procent gehandicapten in dienst moeten nemen. Daarbij is uitgegaan van de ‘rekenveronderstelling’ dat het om honderdduizend banen ging, schrijft Klijnsma. Uit doorrekening van gegevens van het UWV blijkt echter dat het om zeventigduizend banen meer gaat, waarvan zo’n veertigduizend bij de overheid.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zegt in NRC Handelsblad dat de VVD ook genoegen neemt met minder dan vijf procent. De PvdA wil volgens de krant wel vasthouden aan de norm van vijf procent