‘Roemenentop’ maandag in Den Haag

Het ministerie van Sociale Zaken organiseert maandag in Den Haag topoverleg over de komst van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) overlegt met onder meer wethouders, vakbonden en zijn Roemeense ambtgenoot Mariana Campeanu.

Vanaf 1 januari hebben Roemenen en Bulgaren niet langer een vergunning nodig om in Nederland aan het werk te gaan. Op de top wordt besproken hoe Nederland daarmee om moet gaan. Asscher sloeg onlangs alarm over de arbeidsmigratie in de Europese Unie. Volgens de minister is er in de EU te weinig oog voor de nadelen van open grenzen voor laaggeschoolde werknemers uit de rijke EU-landen, zoals Nederland.

Twee jaar geleden vond in Rotterdam de zogenoemde ‘Polentop’ plaats, waar afspraken werden gemaakt om de komst van met name Poolse arbeiders in goede banen te leiden. Uit Polen kwamen veel meer mensen naar Nederland dan vooraf was verwacht.