Rol van casemanager bij arbodienst blijft onduidelijk

Het is nog altijd niet duidelijk hoe vaak een casemanager als niet medicus beslissingen neemt in het medische domein wanneer een zieke werknemer te maken krijgt met een arbodienst.Dat stelt marketingbureau Dialoque op basis van onderzoek onder veertig arbodienstverleners. Samen zijn zij goed voor de arbozorg aan ongeveer de helft van de werknemers in Nederland.

Bijna 73 procent van de professionals (in veel gevallen de casemanager) werkt op basis van de verlengde arm constructie. Dit wil zeggen dat deze professional eerder dan de bedrijfsarts, maar formeel wel onder diens jurisdictie, toegang heeft tot medische informatie. De casemanager bepaalt feitelijk wat er gebeurt met een verzuimcasus en of de inzet van de bedrijfsarts noodzakelijk is. Het is volgens Dialoque onduidelijk hoe vaak de casemanager als niet-medicus een oordeel velt binnen het medische domein.

Er is nog geen standaard basisniveau of basisopleiding voor de casemanager. De meeste arbodiensten zeggen wel eigen beleid en interne opleidingen aan te bieden. Door middel van teamoverleg, intercollegiale toetsing, interne audits of periodieke gesprekken met de bedrijfsarts, menen zij de kwaliteit van de casemanager te borgen.

Arbodienstverleners constateren dat de regie over de gezondheid en herstel in toenemende mate bij de werknemer wordt neergelegd. De medewerker zelf lijkt daarmee verantwoordelijk te worden voor zijn gezondheid, welbevinden, productiviteit, duurzame inzetbaarheid en zijn verzuim.73 procent van de werknemers wil graag dat de werkgever hen de middelen biedt om zelf te werken aan de eigen gezondheid, inzetbaarheid en productiviteit. Een op de vijf werkgevers doet dit ook, en dan gaat het meestal om een fietsplan, een werkplekonderzoek, aangepaste werktijden of een voucher voor de sportschool, schrijft Dialoque.

Gemiddeld duurt een spreekuur van de bedrijfsarts 33 minuten en het gemiddelde uurtarief bedraagt € 156,33. Het uurtarief  van een casemanager bedraagt gemiddeld € 97,39.

Bron: PWdegids.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief