Schending privacy ziek personeel onderzocht

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, gaat onderzoeken of op brede schaal de privacy van zieke werknemers wordt geschonden door commerciële verzuimregistratiebedrijven. Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag toegezegd in de Tweede Kamer. SP’er Paul Ulenbelt had bij De Krom aan de bel getrokken na een uitzending van tv-programma Zembla vorige week over praktijken bij verzuimbedrijven die door werkgevers worden ingehuurd om te controleren of een medewerker echt ziek is.

In het programma is te zien dat callcentermedewerkers uitgebreide dossiers met medische gegevens aanleggen van werknemers. Telefonisten en werkgevers konden deze dossiers inzien. ”Het gaat om allerintiemste informatie, die je normaal nooit aan een leek zou vertellen”, aldus Ulenbelt. De Krom benadrukte dat alleen bedrijfsartsen met werknemers mogen spreken zodra het gaat om medische gegevens.

De staatssecretaris wees erop dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) al kijkt naar de specifieke bedrijven die in het tv-programma aan bod zijn gekomen. Hij wil dat de Inspectie SZW nog een breder onderzoek doet om uit te zoeken of deze praktijken vaker voorkomen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief