Senaat stemt in met schrapping uitkeringsverdrag Marokko

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de export van bepaalde uitkeringen naar Marokko te verminderen. Dat meldt het NRC vandaag.

Dat de Eerste Kamer met de wet in zou stemmen, komt niet onverwacht. De PvdA stemde wel tegen, net als in de Tweede Kamer, terwijl het een voorstel van de eigen minister betrof.

De kwestie sleept al tijden. Al zeker vijf jaar proberen de achtereenvolgende regeringen te zorgen voor een lagere nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidsuitkering aan Marokkaanse Nederlanders die in Marokko gaan wonen. Volgens de Nederlands overheid is het levensonderhoud daar goedkoper en kan iemand daarom met minder geld rondkomen.

Een verdrag met Marokko uit 1972 verhindert dat. De oplossing is het akkoord op te zeggen, maar dat brengt het risico met zich mee dat Marokko op andere gebieden niet meer mee wil werken met Nederlandse verzoeken, zoals het uitleveren van criminelen of het opnemen van uit Nederland teruggestuurde illegalen. Het dinsdag aangenomen wetsvoorstel betekent dat het verdrag kan worden opgezegd.

Nieuwe eisen
Een oplossing voor de kwestie leek in de maak, zonder dat opzegging nodig was. Vorig jaar bereikten Nederland en Marokko toch overeenstemming. Maar in december klapte het alsnog, toen Marokko eiste dat uitkeringen ook geëxporteerd moesten kunnen worden naar de Westelijke Sahara. Dat wordt door Nederland als een gebied beschouwd dat illegaal door Marokko bezet is.

Per 1 januari 2017 geldt het verdrag niet meer, als het wordt opgezegd. Er is nog een theoretische kans dat het niet zover komt. Minister Asscher stelde eerder een deadline van 23 februari, voordat hij zijn brief naar de Marokkaanse regering zou sturen om het verdrag te beëindigen. Dat geeft de Marokkanen nog een krappe week om toch overeenstemming met Nederland te bereiken.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief