Slotervaartziekenhuis: experiment Wajongers geslaagd

Het personeelsbestand van bedrijven moet vanaf 2015 voor 5 procent uit Wajongers bestaan. En dat kan prima, meldt BNR Nieuwsradio na een bezoek aan het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Bedrijven moeten over een paar jaar verplicht mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aannemen. Maar het bedrijfsleven is niet enthousiast over het quotum dat wordt ingevoerd. Toch experimenteren sommige bedrijven er al mee, zoals het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. “Als een medewerker vanuit de Wajong hier gekomen, 24 bedden opmaakt, scheelt dat drie uur van de verpleging. Het is ook een concept dat bedrijfsmatig aantrekkelijke kanten heeft”, zegt Henny Mulders van het UWV, die verantwoordelijk is voor het project binnen het ziekenhuis. “De kern van het concept is dat je hooggekwalificeerde arbeid vrijspeelt om hen vooral bezig te laten zijn met waar zij goed in zijn.”

Bij veel mensen bestaat de indruk dat er ‘iets’ is met de mensen die ingezet worden als Wajonger, zegt de beheerder van het restaurant in het ziekenhuis. En daar is hij het niet bepaald mee eens. “Wees eerlijk, is er niet met alle mensen wat aan de hand? Dat zijn niet alleen die Wajongers. Het is nooit goed dat je langs de zijlijn staat als je zo jong bent. Dat is niet verstandig.”

Volgens Mulders moet er bij de inzet van Wajongers vooral gekeken worden naar de bedrijfsprocessen. “Heel veel taken zijn geclusterd rond meerdere functies. Er zijn mensen die vier van de acht of zes van de acht taken kunnen doen. En we hebben in de komende jaren iedereen nodig. Ook de mensen die juist die vier van de acht taken kunnen uitvoeren.”

Bron: BNR

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief