Snellere aanpak uitkeringsfraude door samenwerking Duitsers

Door koppeling van bestanden zullen Nederlanders die in Duitsland wonen en frauderen met hun AOW of uitkering voor arbeidsongeschiktheid, straks sneller tegen de lamp lopen. Mensen in de bijstand die verzwijgen dat ze bij onze oosterburen werken of daar stiekem een huis bezitten, worden ook sneller aangepakt. Dat geldt tevens voor Duitsers die denken over de Nederlandse grens te kunnen frauderen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft donderdag hiertoe een verdrag gesloten met de Duitse ambassadeur Heinz-Peter Behr. Volgens Kamp was het tot nu toe lastig informatie over personen met Duitsland uit te wisselen door strenge privacyregels van onze oosterburen.

Naar schatting wonen 5000 Nederlanders met een WAO- of WIA-uitkering voor arbeidsongeschiktheid in Duitsland en gaat het om enkele tienduizenden AOW’ers. Het is nog onduidelijk hoeveel Duitsers met een uitkering in ons land wonen. Wel bekend is dat het aantal grensarbeiders al jaren toeneemt. In 2010 werd gemeld dat ongeveer 45.000 in Duitsland wonende mensen in Nederland werken en dat circa 10.000 personen die in ons land wonen, een baan hebben bij onze oosterburen.

Bron: De Telegraaf

Foto: ANP

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief