Sw-bedrijven Oost-Groningen kiezen aanval

 

De twee sociale werkvoorzieningsbedrijven in Oost-Groningen kiezen de aanval. Wedeka en Synergon hebben een brandbrief gestuurd aan de nummers 1 tot en met 10 van de kieslijsten. ‘We gaan niet rustig zitten afwachten maar zetten een stap naar voren’, aldus Jan-Willem van de Kolk, voorzitter van Wedeka en wethouder in Stadskanaal.

Bijzondere positie
In de brief wijzen de voorzitters van het bestuur van de Sw-bedrijven op de bijzondere positie die de regio Oost-Groningen inneemt als het gaat om de Wet werken naar vermogen. Die is weliswaar van de baan, maar de verwachting van onder meer de VNG en vele Sw-bedrijven is dat een soortgelijk wetsvoorstel binnen afzienbare tijd toch weer op de politieke agenda zal komen. De Wet moest zorgen voor één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt en ging gepaard met forse bezuinigingen, met name in de Sw-sector.

17 miljoen
Oost-Groningen heeft relatief gezien veruit de meeste Sw’ers van het land en zou door de wet zeer zwaar getroffen worden. Gevreesd wordt dat dat bij een nieuwe Wwnv niet anders zal zijn. ‘De gevolgen voor Oost-Groningen van de Wwnv logen er niet om’, zegt Van de Kolk. ‘De gemeenten Veendam, Menterwolde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Borger-Odoorn, Oldambt, Pekela en Bellingwedde zouden zo’n 17 miljoen euro kwijt zijn geweest, tot 2015. Die verliespost zou velen aan de rand van de financiële afgrond zou hebben gebracht en gemeenten niet alleen in de Sw-sector maar ook op andere gebieden hebben genoopt tot grote bezuinigingen. Pekela verklaarde dat het de Artikel 12-status zou hebben moeten aanvragen als de Wet door was gegaan.’

Status aparte
Pas vlak voor de behandeling in de Tweede Kamer werd een motie aangenomen waarin aandacht was voor de uitzonderlijke positie van Oost-Groningen (en ook Zuid-Limburg). De twee regio’s zouden financieel gecompenseerd worden. Een succes, maar wel op het allerlaatste moment. Van de Kolk: ‘We willen ons niet een tweede keer laten overvallen door een wet die op ons afkomt. Daarom willen we nu dat er al tijdens de verkiezingen aandacht komt voor deze regio. En dat het ook een rol gaat spelen in de formatie.’ De aankomende parlementariërs worden in de brief opgeroepen de status aparte van Oost-Groningen en Zuid-Limburg zoals die in de motie staat omschreven in ogenschouw te nemen als er gepraat wordt over de toekomst van de sociale zekerheid en de Sw-sector in het bijzonder.

Realistisch verhaal
Van de Kolk wil dat zijn regio de status aparte uit de motie behoudt. Extra geld voor de regio die ongeveer vier keer zoveel Sw’ers telt als het landelijk gemiddelde. Wat hem betreft wordt er beter naar die cijfers gekeken als het geld in de sociale werkvoorziening verdeeld wordt. ‘Het moet een realistischer verhaal worden’, vindt hij. ‘Voor de Sw geldt hier in Oost-Groningen nou eenmaal een ander verhaal dan bijvoorbeeld in Nieuwegein of in Spijkenisse.’

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief