Teveel betaalde bijstand kost gemeenten miljoenen

Ieder jaar schrijven gemeenten ongeveer 25 miljoen euro af aan teveel betaalde bijstand. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De ontvangers, vaak fraudeurs, zijn wel gepakt, maar betalen het geld nooit meer terug. Bovendien staat er nog een bedrag van 600 miljoen euro open aan niet terugbetaalde bijstandsfraude. Het gaat dan om geld dat gemeenten volgens hun boekhouding nog wél terugverwachten. In 2012 groeide dat bedrag met meer dan 30 miljoen euro.

Volgens hoogleraar Barend Barentsen van de Universiteit Leiden, is het erg moeilijk om eenmaal teveel betaalde bijstand later terug te krijgen, omdat de ontvangers vaak weinig geld hebben. “In de toekomst zal dus een nog groter bedrag door de gemeenten moeten worden afgeschreven.”

Gemeenten kunnen voorkomen dat ze te veel uitkeringen betalen, door bijstandsaanvragen direct goed te controleren. In de gemeente Enschede wordt iedere bijstandsaanvraag waarbij het vermoeden van fraude bestaat, extra streng gecontroleerd. In meer dan de helft van de gevallen blijkt er iets niet in orde. Met deze methode heeft Enschede vorig jaar 194 frauduleuze bijstandsaanvragen onderschept.

RTL Nieuws vroeg 32 grote gemeenten naar het bedrag dat zij jaarlijks afboeken aan bijstand die teveel is betaald. Tussen 2008 en 2011 gaat het om 60 miljoen euro. Omgerekend naar alle gemeenten komt dat neer op een bedrag van 26 miljoen euro per jaar.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief