‘Tijd voor een vak!’ brengt vakmanschap en effectiviteit in kaart

Divosa publiceert, in samenwerking met SZW, Regioplan en Gilde re-integratie, een leesbare samenvatting van het onderzoek naar vakmanschap en effectiviteit van klantmanagers bij sociale diensten. Conclusie van het onderzoek is dat van een echt vak is nu nog geen sprake is en dat er dus ruimte is om effectiviteit en vakmanschap te vergroten. Zowel op het niveau van de sector als binnen individuele sociale diensten.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzochten Roeland van Geuns (Regioplan) en Peter Wesdorp (Gilde Re-integratie) in hoeverre sociale diensten op dit moment methodisch werken. Niet alleen is onderzocht hoe klantmanagers zelf over hun vak en vakmanschap denken, ook wordt aangegeven hoe de weg naar verdere professionalisering eruit kan zien.

‘Nog geen echt vak’

Klantmanagers spelen een belangrijke rol in het naar werk begeleiden van werkzoekenden. Maar wat moet je daar eigenlijk voor weten en kunnen? Wat maakt dat de één meer resultaat boekt dan de ander? Wat is je vak en hoe werk je aan de vergroting van je vakmanschap en je beroepstrots? Een opleiding tot klantmanager bestaat immers nog niet. Klantmanagers hebben daardoor werkelijk de meest uiteenlopende achtergronden. Conclusie van het onderzoek is dat van een echt vak is nu nog geen sprake is en dat er dus ruimte is om effectiviteit en vakmanschap te vergroten. Zowel op het niveau van de sector als binnen individuele sociale diensten.

Aanknopingspunten

Omdat het onderzoek veel inzicht en aanknopingspunten biedt, hebben ministerie, Regioplan, Gilde Re-integratie en Divosa besloten het boekje, met als titel ‘Tijd voor een vak’, als bijsluiter mee te sturen met de Sprank van juli.

Download

Download de het boekje vanaf de pagina met publicaties. Er er is ook een versie die speciaal geschikt is voor tablets zoals de iPad.

Meer informatieRegioplan onderzoek ‘Vakkundig aan de slag, een onderzoek naar vakmanschap in de gemeentelijke reintegratiesector’ (PDF, 715 KB)

 

Bron: Divosa

 

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief