Tilburgse proef basisinkomen richt zich op bijstand

Het Tilburgse experiment met een onvoorwaardelijk basisinkomen wordt puur gericht op mensen in de bijstand. Als de proef doorgaat, krijgen bijstandsgerechtigden een onvoorwaardelijke uitkering.

Volgens maatschappelijk ondernemer Ralf Embrechts, die een denktank heeft opgezet om naar het basisinkomen te kijken om een experiment naar Tilburg te halen, is het algehele basisinkomen nog een brug te ver. Daarom zet de denktank, met onder anderen Ton Wilthagen (hoogleraar Tilburg University), Erik de Ridder (wethouder Financiën) en René Scherpenisse (directeur Tiwos) nu in op onvoorwaardelijke bijstand onder de noemer ‘het Vertrouwensexperiment’. Mocht dat doorgaan, kunnen mensen die aan het experiment deelnemen beschikken over hun bijstand, zonder voorwaarden. Dus geen kortingen of plichten, zoals de sollicitatieplicht.

Veertien gemeenten, waaronder Tilburg, hebben op initiatief van Embrechts contact met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale zaken en Werkgelegenheid gehad over een experiment. De gemeenten sturen een brief naar staatssecretaris Jetta Kleinsma om de proef onder de aandacht te brengen. Hoe lang een eventuele proef zal lopen en hoeveel mensen mee kunnen doen is nog niet bekend.

Bron: Brabants Dagblad

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief