Tv-presentator schrijft zich in op woonadres minister Plasterk

Tv-presentator Teun van de Keuken heeft zich zonder controle van de gemeente Amsterdam kunnen inschrijven op het woonadres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij deed dat in het kader van het onderzoek Digitaal Doolhof.

De minister is verantwoordelijk voor de Basisregistratie Personen (BRP), het registratiesysteem van gemeenten, waarin de woonadressen van burgers worden bijgehouden.

De presentator van het programma De Monitor stond binnen 5 werkdagen ingeschreven op het adres van de minister zonder aanlevering van bewijsstukken, zoals een huurcontract.

Wettelijke taak
Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de BRP kloppen. De wijze van controleren verschilt per gemeente. Omdat de BRP-gegevens aanlevert aan andere overheidsdiensten, waaronder de Belastingdienst, kan een fout in de BRP grote gevolgen hebben. Zo lopen mensen toeslagen mis, doordat de Belastingdienst burgers koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt. Een valse inschrijving biedt daarnaast een opstap naar financiële fraude en identiteitsfraude.

‘BRP moet kloppend zijn’
Minister Plasterk laat in een schriftelijke reactie weten dat de Basisregistratie Personen kloppend moet zijn. ‘Voor 97% van de adresgegevens is dat ook zo. De overige 3% bestaat uit mensen die aan het verhuizen zijn en een klein percentage van mensen die fraude willen plegen door foutieve inschrijving. Om dit te bestrijden investeert BZK jaarlijks 13 miljoen euro in de fraude-aanpak.’

Geen toestemmingsverklaring
De gemeente Amsterdam zegt dat er geen toestemmingsverklaring nodig is omdat de persoon die verhuisaangifte heeft gedaan online heeft verklaard in het bezit te zijn van een huurcontract. Er was geen directe aanleiding om dat huurcontract op te vragen. Verder zegt de gemeente dat het beleid is om zo min mogelijk belemmeringen op te werpen om je in te schrijven op een adres.

Bron: De Monitor/KRO-NCRV

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief