Twee ton aan bijstandsfraude in Zwolle

De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen kwartaal in totaal 195.487 euro aan bijstandsfraude opgespoord. Van 52 Zwollenaren is de uitkering stopgezet omdat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden gemeld.

Deze inzet bespaart de gemeente 44.400 euro per maand. Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen inkomsten uit werk hadden verzwegen. Zij fraudeerden voor in totaal 38.865 euro. Een man kreeg bijstand, maar hield voor de gemeente achter dat hij als zelfstandige werkte en dus inkomsten had. Zo ontving hij ten onrechte ruim 63.690 euro aan bijstand. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd.

Ook twee andere Zwollenaren verzwegen dat zij werkten als zelfstandige. Daarnaast verzwegen zij dat ze meerdere bankrekeningen hadden. Ze bleken vaak in het buitenland te zijn, waar ze uitgaven deden die niet pasten bij hun uitkering. Ten onrechte streken ze ruim 38.500 euro aan bijstand op. Ook dit bedrag wordt van het stel teruggevorderd.

De sociale recherche kwam een derde man op het spoor die veel in het buitenland verbleef voor zijn werk. Dat hij daar een baan had, verzweeg hij voor de gemeente. Ten onrechte ontving hij ruim 31.517 euro aan bijstand. Ook hij moet het bedrag terugbetalen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief