Twintig gemeenten weigeren tegenprestatie voor bijstand

De regels van de Participatiewet wordt door 29 van de 393 gemeenten in Nederland niet nageleefd. Twintig van hen houden zich bewust niet aan de regels, omdat ze de wet anders interpreteren of niet overtuigd zijn van de noodzaak van de tegenprestatie die bij de bijstand hoort. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer.

De negen andere gemeenten hebben gezegd hun beleid aan te passen.

De 29 gemeenten houden zich niet aan de regels van een zogeheten tegenprestatie bij de bijstand. Dit houdt in dat een uitkeringsgerechtigde verplicht is om ‘onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden’ uit te voeren. Deze activiteiten moeten zijn opgedragen door het gemeentebestuur.

‘Grote gemeenten’
Volgens de staatssecretaris vinden ‘verschillende grote gemeenten’ het toekennen en uitvoeren van de regels over een tegenprestatie ‘een vrijblijvende aangelegenheid’ is. Het NRC meldt dat Amsterdam in ieder geval één van de 20 gemeenten is.

De twintig gemeenten vinden dat de Participatiewet mogelijkheden biedt om een eigen beleid te voeren omtrent de tegenprestatie. Klijnsma zal in overleg gaan met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) om de situatie te bespreken.

 

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief