Uitzenders klagen: zieke en oude werknemers zijn veel te duur

De branchevereniging van uitzendorganisaties vindt dat werkgevers veel te veel risico’s lopen als werknemers ziek worden. Daardoor selecteren ze heel streng aan de poort.

De Algemene Bond Uitzendorganisaties (ABU) vindt dat de kosten rond werkgeverschap veel te hoog zijn geworden. Werkgevers, waaronder dus ook uitzenders zelf, lopen veel te grote risico’s als werknemers ziek worden, zo schrijft de ABU in een persbericht uitgebracht aan de vooravond van Prinsjesdag.

Op dit moment zijn werkgevers verplicht bij ziekte twee jaar lang het loon door te betalen. Ook betalen ze WGA-premie (Wet gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid) voor arbeidonsgeschikten waarbij de premie kan verschillen afhankelijk van de sector en het ‘schadeverleden’ van een werkgever.

Hoe meer mensen na twee jaar ziekte gedeeltelijke arbeidsongeschikt worden verklaard, hoe hoger de rekening. Die kosten worden tien jaar doorbelast door het UWV.

Strengere selectie aan de poort
Werkgevers lopen door bovenstaande regelingen zulke hoge risico’s dat ze steeds strenger selecteren aan de poort. Mensen met een groter risico op ziekte vallen daardoor snel buiten de boot.

Uitzenders hebben naar eigen zeggen extra last van de regelingen. Enerzijds worden zij extra belast omdat veel uitzendwerk vaak de eerste stap is om (opnieuw) aan de slag te gaan, anderzijds vanwege de sectoren waar uitzendbureau’s in actief zijn.

De ABU stelt nu voor dat het twee jaar doorbetalen van loon naar ziekte wordt teruggebracht van twee naar een half jaar. Ook moet de premie voor de WGA minder lang worden doorbelast.

De uitzenders waarschuwen ook dat als de regels niet versoepeld worden,  er steeds meer flexibel werk verdwijnt bij de uitzenders en er ‘foute flexibele arbeidsvormen’ voor in de plaats komen. “Steeds meer werknemers gaan gedwongen als zzp’er aan de slag omdat dat goedkoper is voor de werkgever, zo stelt woordvoerder Hans van den Berg van de ABU.

Bron: Z24.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief