Uitzendkracht vlucht naar ziektewet vanwege coronavirus

Uitzendkrachten die door de coronacrisis geen werk meer hebben, zoeken hun toevlucht tot de ziektewet om te voorkomen dat ze in de WW terechtkomen. Daarover bestaat grote bezorgdheid in de uitzendbranche, want die draait voor de kosten op. Dat zegt Leo Bil, directeur sociale zaken bij Acture, een bedrijf dat actief is in de sociale zekerheid.

Uitzendkoepel ABU bevestigt dat ze momenteel wordt bestookt met vragen. ‘Leden willen weten wat ze moeten doen als een werknemer zich ziek meldt met een snotneus. Moeten ze dan toch loon doorbetalen?

Griepmeldingen 300% hoger

De bezorgdheid wordt onderstreept door de griepmonitor van Acture. Het aantal ziekmeldingen in Noord-Brabant is de afgelopen week met 300% gestegen, ruim twee keer zo hard als in de rest van Nederland. Maar ook elders schieten de cijfers omhoog, hoewel het griepseizoen rond deze tijd op zijn retour is.

Volgens Bil moet dat te maken hebben met het coronavirus. Maar omdat het aantal coronameldingen veel lager is dan de duizenden ziekmeldingen die Acture in de monitor verwerkt, kan dat die enorme stijging niet verklaren. Er waren zondag 1135 besmettingen met het coronavirus in Nederland.

Oneigenlijk gebruik ziektewet

Het is mogelijk dat meer mensen preventief thuisblijven of dat hun werkgever ze uit voorzorg wegstuurt. Maar ook oneigenlijk gebruik van de ziektewet of verzuimverzekeringen valt volgens Bil niet uit te sluiten.

‘Acture is redelijk groot in de uitzendbranche. Daar bestaat grote zorg dat krachten voor wie geen werk meer is, of die dat zien aankomen, zich ziek melden. Dat is verleidelijk, want anders krijg je alleen WW en dan eet je ook je WW-rechten op.’

Horeca

Uitzendwerkgevers komen niet in aanmerking voor werktijdverkorting. Uitzendwerk houdt immers op als de opdrachtgever geen werk meer heeft. Maar uitzenders moeten wel doorbetalen als een uitzendkracht ziek wordt. Dat recht loopt zelfs tot 28 dagen na het stoppen met werken door.

De ABU zegt nog bezig te zijn de gevolgen van de crisis voor de uitzendsector in kaart te brengen. Het ligt voor de hand dat een sector als de horeca alle uitzendkrachten nu afdankt, maar er is nog geen compleet beeld.

Randstad

Ook marktleider Randstad zegt nog geen overzicht te hebben. ‘Als je niet weet dat corona speelt, zou je denken dat de gewone griepgolf dit jaar iets later is’, zegt woordvoerder Maarten Hagg. ‘We zien een lichte stijging van het aantal ziekmeldingen, maar vooralsnog geen heel grote uitschieters.’

Randstad had het ziekterisico jarenlang in eigen beheer, maar heeft die verzekering uitgerekend dit jaar overgeheveld naar het UWV. Zelf opdraaien voor het risico staat onder druk door het tekort aan keuringsartsen en nieuwe privacywetgeving.

Mild griepseizoen

Volgens Bil kan het trouwens ook voor gewone werkgevers met een volledige verzuimverzekering aantrekkelijk zijn om vaste werknemers voor wie momenteel geen werk meer is, of die slechts vage verkoudheidsklachten hebben, ziek thuis te laten zitten. Dan betaalt de verzekeraar de rekening.

De stijging van het aantal ziekmeldingen heeft de afgelopen twee weken al €103 mln gekost, waarvan €32 mln in Noord-Brabant. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 21% en 36%. En dat terwijl het tot voor het uitbreken van het coronavirus juist een mild en daarom ‘goedkoop’ griepseizoen leek te worden. De cijfers stonden, althans tot dusver, in schril contrast met het griepjaar 2017-2018, dat eindigde met een ‘schadepost’ van €1,3 mrd.

Bron: FD.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief