UWV: “Aanpak spookburgers nog niet mogelijk”

Ongeveer 1500 spookburgers hebben nog even geen last van de ambitieuze fraude-aanpak van het kabinet. Volgens uitkeringsinstantie UWV is het niet mogelijk om hun uitkering op korte termijn te stoppen.

Het kabinet wil dat spookburgers, mensen die in de gemeentelijke basisadministratie geen adres hebben, per 1 januari 2014 geen uitkeringen of toeslagen meer krijgen. Voor het UWV is dat echter niet haalbaar. “We hebben nog een half jaar nodig om dat technisch voor elkaar te krijgen”, zegt een woordvoerder. Hij wijst er op dat het UWV in eerdere plannen nog tot 2015 de tijd had om uitkeringen stop te zetten.

Vaker informatie uitwisselen
De aanpak van fraude door spookburgers is een speerpunt van het kabinet. Onlangs presenteerden vijf ministeries gezamenlijk een plan om vaker informatie over burgers uit te wisselen tussen verschillende overheden.

De Belastingdienst zegt al wel te werken aan het stopzetten van toeslagen voor spookburgers. De dienst verwacht dat het in totaal om 25 duizend toeslagen gaat. Een woordvoerder schat dat in bijna de helft van de gevallen zal blijken dat de aanvrager geen recht had op een toeslag.

Bron: RTL Nieuws

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief