UWV: aantal WW’ers eind 2014 hoger dan eind 2013

Ondanks het voorzichtige economisch herstel hadden eind vorig jaar iets meer mensen een werkloosheidsuitkering dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag dat uitkeringsinstantie UWV woensdag heeft gepubliceerd. Voor dit jaar wordt op basis van de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) wel op een lichte daling gerekend.

Het UWV telde eind vorig jaar 440.800 lopende WW-uitkeringen. Dat is 1 procent meer dan eind 2013. ,,Ik heb geen jubelverhaal te vertellen, het blijven drukke tijden voor het UWV”, zei bestuursvoorzitter Bruno Bruins in een toelichting. ,,Eind 2008, voor de crisis losbarstte, zaten 161.000 mensen in de WW. We hebben nog een lange weg te gaan voor we weer op dat niveau zitten”, aldus Bruins.

Er zijn wel positieve signalen. Zo nam het aantal ontslagaanvragen dat bedrijven indienden bij het UWV afgelopen jaar met ruim een derde af. ,,Dat laat zien dat werkgevers wat zonniger tegen de economie aankijken”, zei Bruins. Of ook de versoepeling van het ontslagrecht op 1 juli van dit jaar een rol speelt, valt volgens de topman niet te zeggen. ,,Het ontbreekt aan gegevens om dat te staven. We willen natuurlijk wel weten wat het effect is.”

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen dat het UWV vorig jaar toekende, lag met 605.000 licht onder het recordniveau van 2013. Een ander lichtpunt is dat meer WW’ers hun uitkering konden beëindigen omdat zij een baan vonden, in totaal 253.000. Daarvan was circa een op de vijf 50-plusser, terwijl die leeftijdscategorie goed is voor bijna de helft van alle WW-uitkeringen.

Bron: UWV Jaarverslag 2014

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief