UWV: Nieuwe ww-regels zijn problematisch

Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt voor problemen bij de uitbetaling van ww-uitkeringen vanwege nieuwe regels. Mensen die na 1 juli werkloos worden, moeten voortaan maandelijks doorgeven of ze toch niet nog wat bijverdiensten hebben gehad. Pas als ze dat hebben gedaan krijgen ze hun uitkering. Het UWV is bang dat mensen vergeten door te geven of ze wel of geen inkomsten hebben gehad, bericht het ANP.

Ook rekent de instantie op veel fouten bij het invullen daarvan. De ww’ers moeten het zogeheten sv-loon invullen, maar bijna niemand weet wat dat is. Bij een test vorig jaar, deed bijna iedereen het invullen verkeerd.

De veranderingen zijn een gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. WW’ers worden voortaan gestimuleerd om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro mogen ze dertig cent houden.

Extra middelen
Het UWV heeft vijf miljoen euro uitgetrokken om de vernieuwing in goede banen te leiden, bevestigde het UWV vandaag na berichtgeving in diverse media. Er is onder meer geld gestoken in een voorlichtingscampagne. Ook zet het UWV komende maanden honderd extra medewerkers in.

Betaling achteraf
Een bijkomstigheid is ook dat het UWV uitkeringen voortaan achteraf uitbetaalt. Iemand die in juli in de ww komt, krijgt zijn uitkering over die maand dus pas in augustus. Mensen die hierdoor in de financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot aanvragen.

In juli stromen er naar verwachting zo’n 50.000 tot 60.000 mensen de ww in, voor wie de veranderingen spelen. De maanden daarop komt er telkens eenzelfde aantal bij, waardoor het UWV het waarschijnlijk nog drukker krijgt met het beantwoorden van vragen en het checken van alle ingevulde inkomsten.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief