UWV schort boetes fraudewet op

Het UWV legt op dit moment geen nieuwe boetes op in het kader van de fraudewet. Dat laat de instantie weten in reactie op het rapport van de Nationale ombudsman over de uitvoering van die wet. De instantie is al gestopt met boetes opleggen na een uitspraak van het College van Beroep vorige week maandag, nadat een leraar een zaak had aangespannen.

Die zaak vertoonde gelijkenissen met de situaties die de ombudsman in zijn rapport beschrijft, waarin burgers als fraudeurs behandeld worden, zonder dat ze opzettelijk gefraudeerd hebben.

De deels werkloze leraar had niet goed doorgegeven dat hij meer uren was gaan werken. Hij moest toen de onterecht ontvangen WW en een boete ter hoogte van hetzelfde bedrag terugbetalen. De rechter oordeelde in die zaak dat de zogenaamde 100-procentboete onder meer te hoog was omdat er geen grove schuld of opzet in het spel was.

De uitkeringsinstantie wil verder niet op het rapport van de ombudsman ingaan en verwijst naar minister Asscher van Sociale Zaken.

Reeds opgelegde boetes worden wel gewoon geïnd. Ook zegt het UWV dat de onderzoeken naar fraude gewoon doorlopen. Het geven van boetes kan worden hervat als er duidelijkheid komt vanuit het Ministerie over eventuele aanpassingen in de wet.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief