UWV stuk somberder over arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) – Uitkeringsinstantie UWV voorziet dat de arbeidsmarkt dit jaar veel sterker krimpt dan eerder gedacht. De werkgelegenheid neemt in 2013 naar verwachting af met 85.000 banen, waarmee het aantal vacatures een dieptepunt bereikt. Dat maakte de instantie dinsdag bekend.

In juni vorig jaar ging UWV nog uit van een afname van het aantal banen dit jaar met 7000. ,,De economie ontwikkelt zich ongunstiger dan vorig jaar werd voorspeld. De werkgelegenheid neemt daardoor sterker af dan verwacht”, aldus UWV. De arbeidsmarkt kromp vorig jaar naar schatting al met 51.000 banen.

De uitkeringsinstantie voorziet de sterkste teruggang in de industrie, de bouw en het openbaar bestuur. Alleen de sector zorg en welzijn laat met een plus van 15.000 (1 procent) enige groei van betekenis zien. Maar deze groei is aanzienlijk lager dan in de periode 1995-2012, toen de werkgelegenheid in de sector jaarlijks meer dan dubbel zoveel toenam. ,,Het beleid gericht op terugdringen van de zorgkosten leidt tot lagere werkgelegenheidsgroei”, stelt UWV.

De instantie becijferde dat er in heel 2013 bijna 640.000 vacatures zullen ontstaan, het laagste niveau in zeker 16 jaar. In de periode voor de crisis kwamen er nog jaarlijks 1,1 miljoen vacatures bij.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief