UWV: twintigduizend ontslagen in zorgsector

Vanaf 2015 is er structureel minder geld voor professionele zorg. Deze bezuinigingen in de zorgsector leiden tot een grote ontslaggolf. De werkgelegenheid verdwijnt sneller in de zorg dan in andere sectoren. Dat blijkt uit een stijging van 50 procent van het aantal WW-uitkeringen in de zorgsector, terwijl alle WW-uitkeringen samen maar zo’n 30 procent stegen. Het programma Nieuwsuur besteedde hier gister uitgebreid aandacht aan.

In Nederland werken 1.1 miljoen mensen in de zorg. De zorg was lang de banenmotor van de economie, veertig jaar lang kende de sector een onafgebroken groei. Sinds vorig jaar veranderde dat beeld echter drastisch. De werkgelegenheid in de sector Zorg en Welzijn kromp in 2013.

Vorig jaar was er al een banenverlies van zo’n twintigduizend en het UWV verwacht voor dit jaar nog eens twintigduizend minder banen in de zorg en welzijnssector. “De banenmotor is in feite stil komen te vallen en van een groeisector is de zorgsector terecht gekomen in een krimpmarkt”, zegt Rob Witjes, manager arbeidsinformatie van UWV.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief