UWV verwacht in 2015 verder herstel van de arbeidsmarkt

UWV verwacht, onder invloed van een aantrekkende economische groei, dit jaar een verdere verbetering van de arbeidsmarkt. Dit meldt UWV dinsdag.

‘Voor het eerst in jaren zal het aantal banen van werknemers weer groei vertonen. Het aantal vacatures neemt net als in 2014 toe, in vrijwel alle sectoren. Het aantal WW-uitkeringen zal voor het eerst in drie jaar op jaarbasis afnemen’, aldus UWV die vandaag de arbeidsmarktprognose uitbracht.

Bouw vindt weg omhoog, opnieuw krimp zorg en welzijn
UWV gaat op basis van de meest recente macro-economische cijfers van het CPB uit van een toename van het aantal banen van werknemers met 31 duizend banen (0,4%) in 2015. De stijging volgt op een lange periode van aanzienlijke banenkrimp. De grootste banengroei ziet UWV dit jaar in de uitzendsector.

Ook in de zakelijke dienstverlening neemt het aantal banen toe in 2015. Nu het bij bedrijven beter gaat, vindt namelijk meer uitbesteding van diensten plaats. In de bouw voorziet UWV een licht herstel van de productie in 2015 en een groei van het aantal banen met 2 duizend. Het is de eerste groei op jaarbasis in de bouw sinds 2008.

Zorg- en welzijnssector

De zorg- en welzijnssector blijft ook in 2015 achter bij de andere sectoren. Na een afname van de werkgelegenheid in 2014 met 36 duizend banen, wordt dit jaar een verder daling met 14 duizend banen verwacht. Door extra middelen die het kabinet vorig jaar ter beschikking heeft gesteld, zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief